HomeroomSE
Varukorg
Förvaringsdrottningens

10 bästa förvaringstips

Vill du få ett hem med bra förvaringsmöjligheter, men som inte känns överbelamrad? Med genomtänkta förvaringslösningar och bra rutiner kan du få till det! Här kommer några tips för att få till detta.

Förvaringsdrottningen
Paulina Draganja driver sedan 2011 Förvaringsdrottningen, Sveriges största blogg inom ämnet ordning och reda.
Läs Paulinas blogg
1. Rensa Jo, du läste rätt. Det är det ultimata förvaringstipset. Ju bättre du har rensat bort det du inte gillar och använder desto bättre förutsättningar skapar du åt de sakerna som du gillar och använder. Du hittar dem även snabbare.
2. Var sak på sin plats Organisera alla saker så att det blir logiskt för dig. Gruppera ihop dem med andra saker som de hör ihop med utifrån antigen kategori (byxor ihop med andra byxor) eller när du använder dem (sommarkläder på sommaren). Vissa saker kan vara knepigare att placera än andra. Utgå då från i vilket sammanhang du använder dem som mest.
3. Bygg på höjden och använd djupet Tänk på att nyttja höjden – både i bostaden och i skåpen. Ovanför dörrkarmen kan man ha skåp eller hyllor. I skåpen kan man ha stapelbara lådor som nyttjar både höjden och djupet. Tänk även högre skåp.
4. Satsa på multifunktionella möbler Ju mindre vi bor desto mer multifunktion måste vi tänka. En möbel ska helst kunna användas till två olika saker Se all förvaring
5. Använd sidobord som avdelare Sidobord kan med fördel användas som avdelare samtidigt som de ju har en förvaringsfunktion. Har du en soffrygg synlig så blir det snyggare om du täcker det med ett sidobord – och får extra förvaring på köpet!
6. Glöm inte småförvaringen Alla små saker som vi har där hemma och som har en tendens att skräpa ner – de behöver så klart också ha sin plats. För att det inte ska bli rörigt i lådorna behöver du dela in dem i mindre lådor.
7. Förvara snygga saker synligt och fulare saker dolt Ha både hyllor och skåp hemma då du ju både har saker som är vackra att visa upp och mindre vackra, men funktionella, som du behöver. De vackra sakerna ska du ställa synligt på hyllor eller ovanpå skåpet och de mindre vackra ska du dölja i skåpet.
8. Använd dörrar och väggar till förvaring Att hänga upp saker i stället för att ställa dem på golvet ger ett luftigare intryck. Och dessutom sparar man golvyta. Som denna väggförvaringslösning Funkis som exempelvis kan användas som tidningsställ.
9. Komplettera med extra krokar Några extra krokar i hallen eller en kroklist kan göra att dina gäster får möjlighet att hänga upp sina jackor. Eller att något tillfälligt kan hängas upp där. Det är alltid bra att ha.
10. Korgar är både snygga och innebär en bra förvaringsmöjlighet Sist men inte minst – korgar. Vackra sådana så klart. I dem kan du lägga allt från barnens leksaker till smutstvätt, alternativt kläder som ska strykas eller en filt som du vill ha över dig när du streckkollar på tv-serier. Korgen Ngor är min favorit i denna kategori.