Inred med ljus - experternas tips

Idag är belysning så mycket mer än att bara kunna se vår omgivning. Den är en viktig del i inredningen och för att skapa en härlig känsla hemma. Men hur gör man då för att få det både sådär lysande mysigt och samtidigt funktionellt för både vardag och fest?

Här kommer experternas tips!

 inspiration guides lighting guide

● Du bör ha mellan 5-10 ljuskällor i ett normalstort rum. Ljus skapar trygghet och bidrar samtidigt till en mysig och ombonad atmosfär.

● Undvik den så kallade ”ljusmidjan” i rummet, alltså inte placera alla ljuskällor i samma nivå. Belysningen är ett viktigt verktyg för att lura ögat att rummet är större än det är.

● Utgå ifrån dina behov och aktiviteter i dina rum. Vad du gör i varje rum, och var du gör det ger svaret på vilken typ av belysning som du behöver.

● Blanda belysning som ska skapa funktion, t.ex. över köksbordet eller en läslampa, med stämningsbelysning och allmänbelysning i taket.

● Ett enkelt sätt att få behagligare och vackrare ljus är att sätta dimmer på alla lampor, då kan du själv höja-och sänka styrkan efter behov, humör och årstid.

● Utnyttja rummets hörn med hjälp av belysning.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett koncentrerat, riktat ljus. Använd funktionsbelysning för att belysa specifika ytor där du behöver se bra. T.ex. över köksbordet, läslampor etc.

 inspiration guides lighting guide