Guidas och inspireras av Karoline Pettersson och Fredrik Andersson inför grillsäsongen
Karoline Petterson är dietist och guidar både atleter till förbättrade prestationer och gemene man till en hälsosammare livsstil. Fredrik Andersson är kock och har sedan 2013 varit en del av svenska kocklandslaget och även tagit hem titeln som världsmästare. Nu har de slagit sina kloka huvuden ihop och släppt kokboken ”Kocken och dietisten”, där de samlar recept på hälsosamma och goda maträtter. Vi tog chansen och frågade Karoline och Fredrik om deras bästa tips och trix inför kommande grillsäsong.
1. Tålamod
Tålamod är grillkockens bästa vän. Tänd briketter, ved eller kol och vänta sedan tills de blivit gråa med tydlig glöd. Inga öppna lågor. Tänd gärna med en grilltändare, det gör att du får en jämnare glöd och slipper massa tändvätska. Tänk på att gallret ska på direkt, ju varmare galler desto bättre grillning.
2. Råvaror
Se till att alla råvaror är rumstempererade. Ta gärna ut dem ur kylen redan när du tänder grillen. Har du någon gång upplevt att kött eller fisk fastnat i gallret är det med stor sannolikhet för att råvaran varit för kall.
3. Glaze
Använder du någon form av glaze så tänk på att de oftast innehåller väldigt mycket socker vilket gör att den lätt bränns. Smaksätt gärna råvaran med grundkryddor. Grilla sedan till nästan färdigt och pensla bara på glaze och ge yta precis mot slutet.
4. Termometer
Det är inte fjantigt att jobba med termometer. Ingen vill ha torrt kött och med en termometer får du en säker tillagning och vet precis när råvaran är klar.